maanantai 16. marraskuuta 2009

Vierailu viinitilalle


Perjantaina (13.11.) meillä oli viinikurssin kanssa vierailu viinitilalle. Ensin vierailimme Torre orian viinitilalla, jossa valmistetaan myös cavaa, eli espanjalaista kuohuviiniä. Sen jälkeen vierailimme Emilio Clementen pienemmällä viinitilalla, jossa valmistetaan vain viinejä.




Lähdimme matkaan kahdeksalta aamulla - tai no, espanjalaisittain bussi oli tietenkin myöhässä ja pääsimme matkaan noin 8.40. Mutta kuitenkin.. :D Retki oli siis osa meidän viinikurssia.

Koska kaikki selostus tapahtui espanjaksi, oli mulla kieltämättä hieman vaikeuksia ymmärtää, mitä missäkin vaiheessa tapahtui. En siis aio kirjoittaa tähän ihan kaikkea vaihe vaiheelta. Kirjotan tähän nyt kuitenkin itselleni muistiinpanoiksi edes vähän siitä, miten homma suunnilleen menee.

Löysin loistavan sivuston, jossa kerrotaan samppanjan valmistus (http://www.kaikkijuhlista.fi/samppanja/). Totesin sivustoa lukiessani, että ymmärsin yllättävän paljon! Tämä kyseinen cava on siis valmistettu perinteisellä pullokäymis- eli samppanjamenetelmällä. On olemassa myös sellaisia halpoja uohuviinejä, joihin happo lisätään, kuten virvoitusjuomiin.



Ensiksi viinirypäleet laitetaan tänne, niistä puristetaan massa, joka alkaa käymään lähes saman tien. Valmistus alkaa siis ihan perusviinistä, joka käy terästankeissa. Miten paljon viiniä näissä tankeissa onkaan!

Kun viini on alkoholipitoisuudeltaan 10,5 prosenttia, se on valmis sekoitettavaksi ja pullotettavaksi toista käymistä varten. Sekoittaminen tapahtuu suurissa säiliöissä (kuva alla), joissa siihen lisätään mm. alueen viinistä, ruokosokerista ja hiivasta valmistettu sekoitus. Sen jälkeen viini pullotetaan lopulliseen pulloonsa, mutta suljetaan väliaikaisella kruunukorkilla. Vähän ensin ihmettelin, että miksi ihmeessä näissä kuohuviineissä on samanlainen korki, kun kaljapulloissa! :D

Näissä kuvissa olevat pullot ovat siis kiinni kruunukorkilla ja ne ovat siis toisessa käymisvaiheessa. Tässä vaiheessa muodostuu kuplat, sillä sokerin ja hiivan myötä pullossa alkaa hidas uudelleen käyminen.


Tässä vaiheessa olevat pullot on siirretty viileään kellariin, jossa niitä säilytetään vaaka-asennossa. Pinot olivat todella suuria! Kolme lavallista pulloja päällekäin pinossa. Voi vain kuvitella, miten suuri paino alimmilla pulloilla on kestettävänä. Niin paljon pulloja!

Nykyisin käytetään yleisesti metallisia häkkejä, joissa pullot on helppo siirtää tietokoneohjattuun tanssituslaitteeseen. Toiseen käymiseen liittyy nimittäin nk. pullojen tanssitus* . Alla kuva koneesta, joka siirtää pullot vaaka-asennosta pystyasentoon (korkki alaspäin) näihin suuriin metallihäkeihin.

Näistä häkeistä pullot siirtyvät korkinvaihtoon.

*) Tanssituksen aikana pullossa syntynyt käymissakka painuu korkin muovikapseliin, josta se korkinvaihdon yhteydessä poistetaan jäädyttämällä pullon kaula, jolloin jähmettynyt sakka poksahtaa paineen ansiosta ulos. Ulos työntyy myös hieman viiniä, joten vaje täytetään samalla viinillä ja sokeriliuoksella. Sokerin määrällä säädellään samppanjan makeusastetta. Pullo suljetaan lopullisella luonnonkorkilla, jonka paikoillaan pysymistä vahvistetaan tukevalla rautalankakehikolla.

Poks!
Kuohuviiniä oli kaikkialla..
Uusi korkki päälle ja siihen sitten se rautalanka varmistukseksi...
Ja tässä vielä kuva korkista ennenkuin se on laitettu pulloon. Konetta käyttänyt setä halusi näyttää mulle miten iso toi korkki on tässä vaiheessa.. Ei ihme, että korkin avaaminen on joskus vähän vaikeeta!


Valmiita pulloja lähdössä maailmalle.


Ja päästiinhän sitä vähän maistelemaankin. Kippis! :)

Kävimme vierailun aikana läpi vain cavan valmistuksen vaiheet, koska näin oli sovittu etukäteen. Koska siellä valmistetaan myös hirvittävät määrät viiniä vuodessa, kävimme myös kurkkaamassa viinivarastoa, jossa viiniä seisotetaan tynnyreissä. Niitä oli ihan mieletön määrä, kuva on huono, mutta kertoo varmaan enemmän.


Toinen vierailumme oli Emilio Clementen viinitilalle. Viinitila oli edellistä paljon, paljon pienempi. Keskityimme siellä enemmän viininvalmistuksen vaiheisiin ja viinin maisteluun. Ympäristö oli tosi hieno ja maisemat upeat!


Barricas, eli viinitynnyreitä. Vähän vähemmän kuin edellisellä viinitilalla, mutta silti niin paljon..



Ja viinimaistajaiset, tottakai. :)

4 kommenttia:

  1. Mikä sen parempaa kuin espanjalainen punaviini ja kuiva cava! Varmasti mielenkiintoinen retki.
    Oi jospa oisin saanut olla mukana...

    VastaaPoista
  2. Ajattelin koko ajan ihan samaa - sä olisit varmasti tykännyt! :) Kiitti ku sä jaksat aina kommentoida, on kiva huomata että joku käy näitä lukemassa ;)

    VastaaPoista
  3. Heihei, eipä vähätellä,mäkin oon kommentoinut vaikka kuinka! :)

    Ja siis todella hienon näköistä! Varsinkin viimeinen kuva on paras, viinimaistelua ja jotain herkkua lihaa. Nam.

    Sanna, mun on NIIIIN päästävä sinne! :)))

    VastaaPoista
  4. Anteeks, en mä tarkottanut sitä niin - kyllähän säkin olet kommentoinut vaikka kuinka, kiitos! Ja tuu pian kylään, mä odotan jo kovasti! :)

    VastaaPoista